Publicador de continguts

Actualització del potencial impacte global del coronavirus

03.02.2020
Després de confirmar-se que el Coronavirus ha sobrepassat el nombre d'afectacions d'altres epidèmies mundials recents com el SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Severa en les seves sigles en anglès) o el MERS (Síndrome Respiratòria d'Orient Mitjà en les seves sigles en anglès), tractem d'objectivar quina és la situació estimada a nivell social així com les seves possibles connotacions en termes econòmics i el seu impacte en els mercats financers.

Si bé el seu impacte se cenyeix principalment a la Xina, donada la rellevància econòmica en termes de PIB mundial i el seu impacte en el creixement, les mesures adoptades pel país per a minimitzar la seva propagació tindran un impacte rellevant no sols a la Xina, sinó que el creixement mundial en la primera part de l'any també es veurà afectat. El fet que hagi coincidit amb les vacances per l'Any Nou Xinès, el procés migratori de major rellevància durant l'any a tot el món no ha ajudat a la seva contenció.

Encara que és prematur per a començar a treure conclusions a nivell econòmic, a inicis de febrer s'han conegut algunes dades d'activitat a la Xina que permeten començar a veure l'impacte en termes econòmics del coronavirus. Així, l'indicador macroeconòmic PMI Caixin manufacturer de gener, que agrega les dades dels principals gestors de compres del país, ha desaccelerat des de 51.5 en la seva lectura de desembre fins a 51.1 al gener. Les bones notícies són, primer que la dada continua sent compatible amb l'acceleració econòmica i segon, la dada es manté per sobre de la mitjana experimentada durant 2019 que va ser del 50.5.

En aquest context, amb tota probabilitat els bancs centrals continuaran donant suport al correcte funcionament dels mercats en el curt termini a base d'injeccions periòdiques de liquiditat en el sistema i/o altres mesures de caràcter heterodox. En aquest sentit, el PBOC va anunciar durant el cap de setmana operacions de recompra en mercat per valor de 173.000 milions de dòlars, així com la limitació d'operacions de venda en curt sobre accions xineses.

Després d'un fort inici d'any, els actius de risc han finalitzat gener amb cessions en la majoria d'índexs, sent els actius emergents els més impactats, seguits per les matèries primeres lligades al creixement mundial com el coure o el petroli. Com a exemple, després de diversos dies de tancament per les vacances d'Any Nou a la Xina, els seus principals selectius cedien en la sessió del dilluns un 8% en mitjana, si bé cal comentar que la resta de regions ja havien incorporat aquest augment de les primes de riscos al no estar tancades a cotització.

 

  Accedeix a l' informe complet.

Aplicacions anidades
Botón noticias económicas
Ves Superior