Publicador de continguts

Durant el període estival s’ha mantingut l'optimisme en els mercats financers

29.09.2020
Els mercats globals han continuat el seu camí alcista durant els mesos de juliol i agost i han recuperat bona part dels nivells assolits en els moments previs a la irrupció de la pandèmia a escala mundial.

L'optimisme inversor s’ha sustentat en els suports monetaris i fiscals continus que han dut a terme els bancs centrals, els Estats i els organismes supranacionals, així com en la contenció i estabilització de la propagació del coronavirus juntament amb la millora en les expectatives relacionades amb la recerca d'un tractament efectiu contra la malaltia. Com a conseqüència, els indicadors d'activitat han continuat millorant, malgrat l'entorn de tensió entre els Estats Units i la Xina i l'amenaça de possibles rebrots, fet que ha sustentat de manera determinant l'evolució agregada dels principals actius de risc.

Després de la caiguda abrupta en les dades de creixement durant el primer semestre de l'any fruit de la paralització macroeconòmica induïda, els nivells de producció han progressat de manera favorable tal com mostra el PMI global corresponent al mes d'agost (52,4). No obstant això, malgrat que els efectes de la pandèmia són temporals i que els engranatges de l'economia tornen a funcionar amb relativa rapidesa una vegada que la mobilitat s'ha normalitzat, també és cert que les conseqüències del cop porten taxes d'atur elevades i tancaments d'empreses que poden tensar la situació social i que fan descartar la possibilitat d'una recuperació en forma de “V”. D'altra banda, no s’han realitzat actualitzacions de les previsions sobre la situació econòmica a escala global, si bé la Comissió Europea ha donat a conèixer que espera una caiguda del PIB en la zona euro equivalent al -8,7% el 2020 i un posterior creixement equivalent al 6,1% el 2021.

El Banc Central Europeu ha celebrat la seva última reunió sense aplicar canvis a la seva política monetària, si bé Christine Lagarde ha mostrat l'enfocament expansiu de l'organisme que presideix en afirmar que preveu utilitzar de manera íntegra els 1.350 bilions d'euros del programa especial contra la pandèmia (PEPP, per les seves sigles en anglès). A més, l’apreciació contínua de l'euro fins als màxims de l'any vistos durant el mes d'agost ha donat suport a l'actual marc de política monetària.

D'altra banda, l'Eurogrup ha certificat l'acord entre els seus membres per determinar les condicions del Fons de Recuperació Europea per valor de 750 bilions d'euros: 390 s'estructuraran via subvencions i 360 es canalitzaran a través de préstecs. Als Estats Units, Jerome Powell ha anunciat que flexibilitzarà de forma temporal i moderada l'objectiu d'inflació del 2 %, cosa que permetrà que el nivell de preus pugui superar puntualment aquesta barrera amb l'objectiu de compensar els períodes en què la inflació s'hagi situat per sota de l'esmentada referència. Amb això, la Reserva Federal confirma que els tipus d'interès de referència romandran en nivells acomodaticis. En matèria fiscal, es preveu que el govern nord-americà aprovi el cinquè paquet d'estímul fiscal -que podria arribar a finals de setembre- després del final de les ajudes el 31 de juliol.

El recorregut alcista dels principals índexs de renda variable no s’ha traduït en ampliacions significatives en el rendiment dels principals bons governamentals de referència, tradicionalment considerats com a actius refugi, ja que aquests s’han mantingut en nivells similars als del tancament de juny.

Així doncs, el rendiment del bo a 10 anys d'Alemanya ha ampliat 7 p.b. per situar-se en el -0,40 % el 31 d'agost, mentre que la mateixa referència nord-americana ha ampliat el seu rendiment en 5 p.b. fins a assolir nivells del 0,70 % al tancament del període.

Des d'una perspectiva microeconòmica, la temporada de resultats corresponent al segon trimestre del 2020 ha recollit els efectes provocats per la pandèmia. Com a nota destacable, tant l'Euro Stoxx 600 com l’S&P 500 han tingut caigudes abruptes en ingressos i beneficis. No obstant això, durant el trimestre s’ha pogut comprovar certa disjuntiva entre regions a causa de l'inici de la desescalada en territori europeu i del zenit en l'impacte negatiu als Estats Units.

Al tancament d'agost, l’MSCI World Index mesurat en dòlars ha superat en un punt percentual els màxims de l'any assolits durant el mes de febrer. Per la seva part, l'Euro Stoxx 50 ha avançat un 1,2 % durant els dos últims mesos i ha situat el seu rendiment anual en el -12,6 %. A Espanya, l'IBEX 35 ha cedit un -3,6 % per assolir el -27,0 % des del tancament del 2019. Als EUA, l’S&P 500 s’ha revalorat un 12,9 % entre juliol i agost, fet que li permet acumular una rendibilitat durant l'any del 8,3 %, gràcies a l'impuls dels sectors catalogats com a creixement i, en particular, el sector tecnològic, mentre que l'Emerging Markets ha registrat una alça del 10,7 % en el període i acumula una rendibilitat negativa el 2020 de l'1,2 %. Per la seva banda, el Brent s’ha revalorat un 9,3 % durant el juliol i agost, si bé es manté en terreny clarament negatiu des de començament d'any (-31,4 %) com a conseqüència del xoc de la demanda fruit del confinament. Finalment, l'or ha pujat un 10,5 % durant els dos últims mesos i acumula una revaloració del 29,7 % el 2020 fruit de la incertesa macroeconòmica i de la depreciació del dòlar dels EUA, que, en el seu encreuament enfront de l'euro, ha passat d'1,124 al tancament de juny fins a 1,194

Aplicacions anidades
Botón noticias económicas
Ves Superior