Publicador de continguts

Torna l'optimisme després d'un estiu complicat

27.11.2019

La majoria de selectius van tancar els mesos de setembre i octubre en territori positiu, basats en una millora del flux de notícies relacionades amb els principals conflictes geopolítics, així com en l'aprofundiment de les polítiques expansionistes dutes a terme per part dels bancs centrals. Les negociacions d'alt nivell empreses entre la Xina i els EUA van servir per aproximar actituds entre ambdós països i van acabar en un principi d'acord que, malgrat no poder ratificar-se després de la cancel·lació de l'APEC pels aldarulls a Xile, el mercat va celebrar.

Pel que fa al Brexit, finalment se celebraran eleccions al Regne Unit el pròxim 12 de desembre, ja que la Unió Europea va aprovar l'extensió del termini de sortida fins al 31 de gener.

L'arc parlamentari que neixi fruit d'aquestes eleccions haurà de ratificar l'acord assolit entre B. Johnson i Brussel·les. A més, va quedar provada la incapacitat de l'actual primer ministre britànic per dur a terme una sortida no acordada, minimitzant així una de les principals incerteses que sobrevolaven els mercats.

Finalment, a Hong Kong es va retirar la llei d'extradició, tal com sol·licitaven els manifestants, però les protestes continuen sense perdre intensitat i se sumen als moviments que es donen a diversos països llatinoamericans com, per exemple, Xile.

Des d'un punt de vista macroeconòmic, l'OCDE va retallar les seves previsions de creixement respecte al PIB global en 3 i 4 dècimes per a 2019 i 2020, i les va situar en el 2,9 % i el 3,0 %, respectivament, destacant l'increment de riscos a la baixa, en línia amb la majoria d'entitats supranacionals. Així i tot, val la pena destacar que, durant la major part d'aquest any, la principal debilitat de l'economia global ha provingut del sector manufacturer, el qual comença a mostrar indicis d'estabilització durant el mes d'octubre.

El Banc Central Europeu va rebaixar el tipus de dipòsit en 10 p.b. fins al -0,5 %, va instaurar el tiering (nivells en les reserves bancàries per alleujar l'impacte en el compte de resultats), va activar un programa de recompra d'actius per valor de €20bn mensuals i va confirmar que els tipus d'interès de referència romandran en els mínims actuals de manera indefinida. D'altra banda, va rebaixar una dècima les seves perspectives de creixement per a la zona euro el 2019 (1,1 %) i dues dècimes les corresponents a 2020 (1,0 %), i va mantenir estables les corresponents a 2021 (1,4 %). Quant a la inflació, la va situar en l'1,2 %, 1,0 % i 1,5 % (-0,1 %, -0,4 % i -0,1 %) per al període 2019-2021. L'organisme europeu va advertir dels riscos a la baixa -de la mateixa manera que ho va fer l'OCDE- i de la necessitat de continuar implementant mesures acomodatícies juntament amb una acceleració de les polítiques d'estímul fiscal.

D'aquesta manera, M. Draghi va tancar la seva etapa al capdavant del BCE i va deixar pas a la seva substituta, Christine Lagarde, qui ocuparà la presidència a partir de l'1 de novembre.

La Reserva Federal va agafar el relleu del Banc Central Europeu i va retallar 25 p.b. els tipus d'interès de referència fins a dues vegades (setembre i octubre) per situar-los en 1,50 %-1,75 %. Malgrat això, en la primera de les dues reunions celebrades, l'organisme presidit per J. Powell va incrementar en una dècima les seves previsions de creixement per a 2019 i 2021 (2,2 % i 1,9 %, respectivament) i va deixar intactes les corresponents a 2020 i 2022 (1,9 % i 2,0 %).

Quant a la inflació, no hi va haver modificacions en les previsions fins a 2022, assenyalant que confia que tendeixi cap al nivell objectiu del 2,0 %. En la seva compareixença durant la segona reunió, la Fed va assenyalar que farà balanç de les decisions adoptades durant els propers mesos, donant a entendre que no està previst que es produeixin retallades addicionals a curt termini.

Els bons governamentals de referència van caure en preu després d'assolir màxims anuals a principis de setembre.

El rendiment del 10 anys alemany es va ampliar en 29 p.b. per situar el seu rendiment en el -0,41 %. De la mateixa manera, el 10 anys espanyol va tancar el mes d'octubre en el 0,24 % des del 0,11 % del 31 d'agost. Als Estats Units, el Treasury a 10 anys va ampliar en 19 p.b. fins a l'1,69 %. Finalment, cal destacar que el diferencial entre el 10 anys nord-americà i el 2 anys va tornar a situar-se en terreny positiu a principis de setembre.

Pel que fa a la presentació de resultats corresponents al tercer trimestre de 2019, amb les dades de la majoria de les companyies que formen l’S&P 500 presentades, el creixement en termes d'ingressos va ser del 3,8 %, mentre que el benefici per acció va caure un -1,0 % a causa dels mals resultats aconseguits per les companyies de hardware tecnològic. Respecte a l'Euro Stoxx 600, els ingressos van augmentar un 1,1 %, mentre que el BPA es va mantenir sense canvis destacables (-0,1 %).

Tant als Estats Units com a Europa van destacar positivament aquells sectors més defensius com els de salut, serveis de consum i béns de consum, mentre que a l’altra banda de la balança es van ubicar els sectors més lligats al cicle, com ara els de petroli i gas i materials bàsics, a més de les esmentades companyies de hardware tecnològic nord-americanes.

El bon to derivat de les negociacions comercials entre els Estats Units i la Xina, així com els progressos en favor d'una sortida ordenada per part del Regne Unit i la continuïtat en les polítiques expansives per part dels bancs centrals, van alimentar l'optimisme del mercat, la qual cosa es va traduir en un bon comportament generalitzat dels índexs de renda variable. En aquest entorn, l'Euro Stoxx 50 va avançar un 5,2 % durant els dos últims mesos i va situar el seu rendiment en el conjunt de l'any en el 20,1 %. Per la seva banda, l'IBEX 35 va pujar un 5,0 % durant els mesos de setembre i octubre, encara que va continuar endarrerit respecte als seus comparables europeus en haver-se apreciat un 9,0 % el 2019. Als EUA, l’S&P 500 es va revalorar un 2,3 % des del tancament d'agost i ha acumulat una pujada del 24,5 % des que va començar l’any, mentre que el Dow Jones Industrial Average i el Nasdaq van avançar un 2,4 % i un 4,1 %, respectivament, amb rendibilitats acumulades del 15,9 % i del 25,0 %. Finalment, l’MSCI Emerging Markets es va apreciar un 5,9 % durant l'últim període per assolir una rendibilitat equivalent al 7,9 % des de principi d'any.

Pel que respecta a les matèries primeres, el Brent va tancar els mesos de setembre i octubre sense moviments rellevants i va situar el seu rendiment durant l'any en l'11,9 %. De la mateixa manera, l'or a penes va cedir 50 p.b. durant el període i va situar el preu de l'unça en nivells de $1.495,7, acumulant una apreciació del 18,0 % al llarg de 2019. Finalment, l'encreuament euro/dòlar va tancar el mes d'octubre en 1,1152.

Aplicacions anidades
Botón noticias económicas
Ves Superior