Publicador de continguts

Greennova: captar CO2 per frenar el canvi climàtic

09.09.2020
Greennova és una fundació que realitza projectes sense ànim de lucre per lluitar contra el canvi climàtic, l'escalfament global i la pol·lució.

CAPTACO2 es basa en una tecnologia que elimina CO2 de l'aire per reduir l'efecte d'hivernacle i, així, mitigar l'escalfament global. Però deixa que t'ho expliqui la persona que hi dedica el seu dia a dia: Sebastià Carrión, director de Greennova.

Per què treure CO2 de l'atmosfera?

El diòxid de carboni (CO2), juntament amb altres gasos com ara el metà, l'òxid de nitrogen i l'ozó, forma una capa que ajuda a retenir la calor del sol per mantenir la terra temperada: l'anomenat efecte d'hivernacle. El problema es troba en el fet que des de la Revolució Industrial no hem parat de cremar carbó, petroli i gas, i, en conseqüència, la quantitat de CO2 no para de créixer, i ho fa, a més, a un ritme cada vegada més gran.

Estem augmentant el gruix d'aquesta capa de gasos de manera que la radiació infraroja que rebota sobre la superfície no pot escapar a l'espai i es manté a la Terra, fet que provoca el canvi climàtic. A partir de les bombolles en blocs de gel a l'Antàrtida, avui sabem que estem arribant als nivells de CO2 més alts de la història del planeta en un període de només dos segles, mentre que abans els increments eren de milers d'anys.

A més, la població augmenta, i la pèrdua de boscos i selves, grans captadors de CO2, empitjora el problema. Estudis del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) diuen que per poder limitar el canvi climàtic ja no n'hi ha prou amb reduir les emissions globals immediatament. També hem de netejar, treure CO2 de l'atmosfera, i fer-ho com més aviat millor per tal de tenir emissions netes negatives a finals d'aquest segle.

Quines seran les conseqüències de la crisi climàtica?

Si no activem aquestes mesures, l'augment de la temperatura portarà a una xarxa de conseqüències connectades entre si que posen en greu perill les persones. L'escalfament porta a una meteorologia extrema, l'elevació del nivell del mar, la falta d'aigua dolça i l'escassetat d'aliments. Tot això promou i agreuja les migracions forçades i les guerres pels recursos disponibles, i al final la salut i el benestar de totes les persones.

 

Avui dia ja parlem de refugiats climàtics: persones obligades a migrar per canvis ambientals en la seva regió. Bangladesh, per exemple, pateix inundacions, ciclons i sequeres des de fa anys, i milers de persones ja s'han traslladat a la seva capital, Dhaka. Els experts estimen que, en 30 anys, el 20 % de la massa terrestre del país desapareixerà, i això suposa traslladar de 25 a 30 milions de persones, el nombre més alt de refugiats climàtics en un sol país.

I què fa CAPTACO2? Quin és el seu valor diferencial?

CAPTACO2 és una tecnologia que consisteix en un dispositiu per captar CO2 de l'atmosfera a través de membranes que actuen com una fulla artificial. Una vegada en el seu interior, el CO2 es barreja amb el líquid captador, que el transforma en carbonat.

El que fa el projecte diferent respecte a grans empreses que es dediquen a la captació de CO2 és que la nostra solució funciona de forma passiva, renovable i no contaminant, perquè no necessita energia addicional per funcionar, ja que ve amb petit panell solar. El seu concepte i funció també és diferent, ja que aquests captadors funcionen a petita escala, és a dir, es poden posar a qualsevol lloc: una casa, oficina...

Frenar, limitar o mitigar el canvi climàtic? Quina paraula és més adequada?

El canvi climàtic ja és aquí, ja està passant. Però podem frenar els pitjors desastres reduint emissions i netejant l'aire per mantenir l'increment de la temperatura del planeta en 1,5º. Per això es parla de limitar el desastre, de mitigar les conseqüències de l'escalfament. La majoria són mesures que depenen d'acords polítics, i aquests continuen pensant en termes de mandats a curt termini. Per aquesta raó, la conscienciació i l'educació de la societat tenen un pes tan important. Haurem de començar a compensar la nostra petjada de CO2 per un vol o per la nostra activitat diària, per exemple.

Des de la Fundació Caixa d'Enginyers estem orgullosos de donar suport a una iniciativa innovadora per captar CO2 amb un enfocament únic: una manera en la qual tots podem contribuir, de forma directa i autosuficient, a frenar, limitar, mitigar i adaptar-nos a l'impacte del canvi climàtic.

Sabem que el canvi climàtic és un concepte carregat d'infoxicació. Les imatges i dades més catastròfiques ja no valen per fer-nos reaccionar, ens presenten el futur com una fatalitat, i massa por porta a la frustració i paralització. Però i si ens comencem a il·lusionar per allò que sí que podem canviar? T'anirem explicant com evoluciona aquesta iniciativa per cuidar de tothom.

Aplicacions anidades
Botón noticias fundación
Ves Superior