Una mirada als guanyadors de les anteriors edicions del Premi Emprenedoria V
1. Ens pots explicar a què es dedica la teva empresa?
AEInnova desenvolupa tecnologia per a la gran indústria, principalment un sistema autoalimentat sense fil (sense bateries) de sensorització de processos i maquinària anomenat INDU-EYE i un sistema de recuperació de calor residual de processos i maquinària que anomenem WHRU (Waste Heat Recovery Unit). En els dos casos ens suportem en una tecnologia patentada i basada en l'efecte termoelèctric. És a dir, som capaços de convertir calor directament en energia elèctrica sense elements mòbils, per la qual cosa no hi ha desgast ni manteniment. D'aquesta manera, eliminem les bateries de liti del nostre sistema INDU-EYE amb la consegüent reducció de costos i d'impacte ambiental i podem oferir a les empreses un sistema de recuperació de calor residual modular, escalable i senzill d'instal·lar.
2. Quina ha estat l'evolució d'aquests últims anys?
Hem dedicat els últims anys tant al desenvolupament tecnològic com a la validació de les solucions en entorns de treball reals en grans indústries gràcies a diferents prototips instal·lats i a la certificació de l'esmentada tecnologia amb l'objectiu d'arribar al mercat com més aviat millor.
Actualment, la solució de digitalització sense fil autoalimentada INDU-EYE ja disposa del marcatge CE i es pot comercialitzar per a aplicacions de sensorització de vibracions i temperatura amb l'objectiu de reduir els costos de manteniment en la indústria gràcies a la implantació d'algoritmes per a manteniment predictiu, reducció de riscos i millora de processos. El sistema de hardware es complementa amb el nostre software DAEVIS, que implementa totes les opcions de visualització, alarmes i gestió de dades complementant els SCADA existents. El fet de prescindir de les bateries de liti característiques dels equips IoT industrials ens permet incorporar protocols de llarg abast com ara LoRa i NB-IoT i l'Edge Computing, cosa que millora les prestacions en reduir enormement els costos d'implementació i manteniment.
D'altra banda, WHRU es troba en desenvolupament, cofinançat per la Comissió Europea en el marc d'un programa LIFE+, amb la previsió de disposar de versions comercials a finals de 2021. Actualment, el sistema s'està provant a sis grans instal·lacions industrials en diferents sectors, des de la siderúrgia o la química fins al sector de la producció de ciment o les calderes de biomassa.
3. Quins són els reptes més importants als quals us heu enfrontat?
El repte més gran ha estat el pas d'una idea i un prototip funcional de laboratori a un producte viable comercialment. Parlem de hardware desenvolupat des de zero, que ha de complir no només els diferents requeriments de certificació, sinó també els estàndards de qualitat i fiabilitat demandats per la indústria. Alhora, ha de ser un producte industrialitzable sota els requeriments de preu que el mercat admet. Potser el més complicat està sent el procés de certificació.
4. Quins són els pròxims reptes?
Estem treballant en les noves versions d'INDU-EYE, de manera que el nostre dispositiu sigui multisensor i pugui utilitzar qualsevol sensor industrial del mercat, alhora que reduïm la seva mida i simplifiquem tot el hardware. També tenim per davant el repte de la certificació ATEX per poder instal·lar els equips en entorns explosius i, per tant, accedir a nous entorns industrials. Naturalment, ens enfrontem també al repte d'iniciar les vendes, tant a escala nacional com internacional, la qual cosa no és una tasca fàcil per a una start-up. La nostra vocació és global i això suposa un repte afegit, però ens sembla indispensable per poder créixer de forma exponencial en un mercat molt competitiu.
5. Com us va ajudar el fet de ser guanyadors del Premi Emprenedoria Fundació Caixa d'Enginyers?
El premi va ser determinant en dos aspectes. En primer lloc, ens va donar molta visibilitat, cosa que ens ha ajudat a generar no només nous contactes precomercials, sinó també a forjar-nos una credibilitat que ens ha ajudat a convèncer potencials clients perquè provin els nostres equips en les seves instal·lacions. No oblidem que la validació en entorn real és imprescindible en el desenvolupament de la solució i no és fàcil que ens deixin instal·lar prototips, per exemple, en una refineria de petroli o una planta química.
En segon lloc, el premi va significar una important motivació per al nostre equip humà. Cal tenir en compte que en una start-up es treballa durament, amb pocs recursos, en un entorn molt competitiu i amb canvis i modificacions en la planificació per adaptar-nos a allò que aprenem i a allò que ens demanda el mercat. Tenim una plantilla jove molt qualificada que, gràcies al premi, veu reconegut el projecte en què participen.
6. Envia el teu missatge per animar que nous emprenedors postulin la seva candidatura al Premi Emprenedoria Fundació Caixa d'Enginyers 2020 #PremioFCE2020!
Crec que tots els emprenedors haurien de presentar la seva candidatura al premi. És la millor manera d'adquirir visibilitat en un entorn complex i molt competitiu, sobretot ara, en aquests moments tan complicats per la COVID-19.
Notícies relacionades
- La Fundació Caixa Enginyers posa en marxa una campanya de crowdfunding perquè els seus socis i sòcies col·laborin amb el Banc d'Aliments
- La Fundació Caixa Enginyers impulsa la salut financera amb el bot ENGIN
- BCN Fem Tech: més dones en tecnologia; menys precarietat laboral femenina
- La Fundació Caixa d’Enginyers signa un acord de col·laboració amb Càritas Catalunya
- La Fundació Caixa d’Enginyers i els seus socis i sòcies col·laboren amb ASSÍS per donar visibilitat a les dones sense llar