Publicador de continguts

Entrevista especial Joan Cavallé

18.12.2024
22 anys de compromís amb la banca cooperativa

Després de 19 anys al capdavant de Caixa Enginyers com a director general, quina és la teva valoració d'aquestes gairebé dues dècades?

Me'n vaig feliç per tots aquests anys a Caixa Enginyers, per la satisfacció d'haver treballat en un projecte extraordinari i per haver consolidat una Entitat formada per un equip de més de 550 professionals que, gràcies a l'esforç i al compromís, hem superat grans reptes. Aquestes dues dècades han estat crucials per al creixement de l'Entitat en un context de transformació del sector bancari. Vam iniciar un procés de digitalització sense precedents; l'expansió de l'Entitat dins i fora de Catalunya ens ha permès teixir una xarxa de 33 oficines repartides per tot l'Estat i hem arribat a xifres rècord de socis, 215.000. Tot això sense deixar de banda allò que està en el nostre ADN, en les arrels fundacionals del Grup: generar valor compartit amb els nostres socis i la societat. Sempre hem estat fidels a nosaltres mateixos, i no només ho valorem dins de la casa, sinó també fora, ja que els nostres índexs de satisfacció superen amb escreix la mitjana del sector.

 

Quins records tens dels teus primers anys com a director general?

La meva primera etapa va coincidir amb el mandat d'Isabel de Portugal Trabal com a presidenta, tota una pionera, la primera dona enginyera catalana i cofundadora de Caixa Enginyers. Van ser uns primers anys de grans reptes interns i no marcats per la conjuntura econòmica; això vindria després.

Ens vam centrar en la professionalització de la plantilla; aquest va ser un dels meus primers objectius. Vam posar en marxa nous projectes i productes, i així el 2006 vam ser una de les primeres entitats financeres a llançar el primer fons amb criteris ISR. Després, només dos anys més tard, començava l'activitat de Caixa Enginyers Vida i de la Fundació Caixa Enginyers, i també arribaven nous reptes, com ara la gran crisi financera del 2008.

 

Quins han estat els desafiaments més grans als quals t'has enfrontat durant aquests gairebé 20 anys?

Sens dubte, les crisis econòmiques: la Gran Recessió i la crisi estructural que va portar la COVID-19. El 2008, el paper del sistema financer va ser qüestionat; i el 2020 ho va ser el de l'economia en un sentit més ampli. Tot i la forta caiguda del PIB espanyol, Caixa Enginyers va mantenir sempre unes ràtios de solvència i rendibilitat per sobre de la mitjana del sector.

La fallida de Lehman Brothers va suposar assumir que els temps en el sector bancari serien molt complexos en el futur. En aquell moment no ens podíem ni imaginar tot el que passaria els anys següents amb una reestructuració del sector bancari tan intensa. Per part nostra, vam entendre que durant aquell període era necessari reforçar al màxim la gestió dels riscos de crèdit i liquiditat, i generar orgànicament el capital més gran possible. Això ens va permetre superar tota aquesta època d'una manera relativament tranquil·la, gràcies al fet que no patíem la problemàtica comuna en el sector caracteritzada per la baixa qualitat dels seus actius crediticis.

També l'octubre del 2017 va representar un repte que, més que financer, ens va ajudar a reforçar les bases sobre les quals Caixa Enginyers té assentada la seva arquitectura. El nostre compromís amb els socis, fossin d’on fossin, va quedar explícit en la nostra actuació.

En les dues crisis ens vam guiar per criteris de prudència i per la voluntat de satisfer les necessitats dels socis en un context extremadament complicat. Vam aconseguir créixer mantenint el nostre ADN, i ho vam fer de forma “acíclica”, ja que es va correspondre amb la nostra agenda i valors i no tant amb el cicle econòmic que imperava en els dos casos.

Juntament amb tot l'equip directiu i també sempre de costat amb els presidents, Ramón Ferrer durant la primera crisi i Josep Oriol Sala i Félix Masjuan durant la segona, vam dissenyar unes estratègies sobre tres pilars: l'increment de la cartera de productes; la incorporació de nous socis; i l'inici de més presència tant en el territori català com en el conjunt d'Espanya. Aquests tres pilars es van complementar amb una política que explicités més concretament la responsabilitat social de l'Entitat i l'exportació de la seva filosofia i valors propis del cooperativisme i de l'economia social.

La crisi de confiança en el sector bancari durant aquells anys explica l'impuls de Caixa Enginyers, ja que el cooperativisme i l'economia social han estat sempre la nostra diferenciació i també el nostre avantatge competitiu.

 

Després de la covid, han vingut anys dolços, els 55 anys de l'Entitat i els millors resultats de la història de Caixa Enginyers…

És així. Fa tot just dos anys complíem 55 anys d'història amb una xifra rècord de socis: 212.000. I fa un any, el 2023, implementàvem un canvi històric, ja que actualitzàvem la nostra imatge corporativa per reflectir allò que som avui: un Grup consolidat i solvent que pel seu model de banca cooperativa té una manera diferent d'entendre les finances. També vam llançar el nostre propòsit, “Humanitzem les teves finances”, amb el qual reforçàvem el nostre compromís amb la nostra base social, mantenint-hi intacta la nostra essència. Un gran any que, a més, vam culminar amb uns resultats històrics. I, per descomptat, no puc deixar d'esmentar #CEApropa, un projecte 100 % alineat amb la nostra essència cooperativa, en el qual totes i tots els que fem aquesta Entitat ens hem bolcat per fer-lo realitat i portar la inclusió financera a 237.000 persones.

La nostra gran diferència és l'estabilitat que ens aporta ser una entitat cooperativa, amb mirada a llarg termini i focus en les persones, fent-ho compatible amb la intensitat de la gestió a curt termini. Això ens permet, més enllà de resultats puntuals que poden ser millors o pitjors, construir una proposta de valor sòlida, consistent i de futur per als nostres socis i sòcies. Ells i elles són els autèntics protagonistes i la força motriu que ens mou i que ens ha portat on som avui.

 

Aplicacions anidades
Ves Superior