Publicador de continguts

La Fundació Caixa d'Enginyers col·labora en la prevenció d'incendis a Catalunya

11.08.2021
L'Entitat treballa amb la Fundació Pau Costa en el projecte “Ramats de Foc” que promou el pasturatge en zones d'alta vulnerabilitat al foc per a generar un mosaic agroforestal que eviti la ràpida propagació dels incendis

La Fundació Caixa d'Enginyers aposta per aquest projecte de prevenció estratègica d'incendis perquè evita el despoblament rural i té grans beneficis ecosistèmics

El projecte, que compta amb la implicació de 22 explotacions ramaderes que cobreixen més de 630 hectàrees de terreny a Girona, està en fase de desenvolupament en altres zones estratègiques de la resta de Catalunya i s'està estudiant la seva implementació a Extremadura i a Portugal

Clica aquí per visualitzar el vídeo del projecte.

 

La Fundació Caixa d'Enginyers, l'expressió de la vocació de responsabilitat social corporativa de Caixa d'Enginyers, col·labora per a evitar la propagació d'incendis a través del suport als projectes “Ramats de Foc” i “Paisatges de Foc” impulsats per la Fundació Pau Costa a Girona. Aquests projectes, suposen un salt cap endavant en el combat contra els grans incendis, un dels majors reptes que afrontem com a societat en l'actual situació d'emergència climàtica.

“Ramats de Foc” desenvolupa una fórmula, que és alhora innovadora i antiquíssima, ja que facilita que els pastors portin a les seves vaques, ovelles o cabres a zones d'alta vulnerabilitat al foc perquè pasturin allí i creïn espais oberts on ara hi ha boscos. L'objectiu d'aquest projecte, que compta amb el suport del cos de bombers de la Generalitat de Catalunya, és generar un mosaic agroforestal que eviti la ràpida propagació dels incendis i facilitar que es creïn espais segurs per als bombers.

El projecte es va iniciar el 2016 a la comarca del Baix Empordà i en l'actualitat compta amb la implicació de 22 explotacions ramaderes de la província de Girona que cobreixen més de 630 hectàrees de terreny. A més, el projecte està en fase de desenvolupament en diverses zones estratègiques de Catalunya i s'està estudiant la seva implementació a la comarca de La Vera en Extremadura i en el nord de Portugal.

“Estem en un moment caracteritzat per focs que es mouen a velocitats mai vistes i totalment fora de la capacitat d'extinció dels bombers. Per tant, ja no serveix de res continuar gastant diners en extinció, sinó que cal invertir estratègicament en prevenció”. Així de contundent es mostra Guillem Canaleta, tècnic de la Fundació Pau Costa i responsable del projecte, que adverteix que no és forassenyat pensar que incendis com els que van castigar a Austràlia el 2019 es reprodueixin, a escala local, en l'àrea mediterrània i esborrin el verd de massissos sencers. Per a evitar-ho és necessària una adequada gestió del territori, en la qual el sector primari hauria de jugar un paper estratègic.

En el que portem d'any els incendis ja han arrasat a Catalunya més de 862 hectàrees, els més importants han estat el del Cap de Creus i el de Castellví de Rosanes. El 2019 es van cremar 5.000 hectàrees en un sol incendi forestal a Catalunya, i episodis similars podrien produir-se en qualsevol moment.

Iñaki Irisarri, coordinador de la Fundació Caixa d'Enginyers explica: “El recent estudi publicat per l'IPCC assenyala a la humanitat com a responsable de l'escalfament global i de la generació de fenòmens extrems, com les onades de calor i sequeres, la qual cosa incrementa el risc d'incendis. Es triguen dècades a recuperar el que el foc consumeix en un dia i estem convençuts de la necessitat de dur a terme accions que previnguin l'aparició d'incendis i ajudin a la seva extinció. Apostem per aquest projecte de la Fundació Pau Costa perquè té grans beneficis ecosistèmics i evita el despoblament rural. Es tracta d'un clar exemple de foment del desenvolupament sostenible que encaixa totalment amb una de les àrees d'activitat de la Fundació Caixa d'Enginyers, la protecció del medi ambient i el foment de la sostenibilitat”.

L'altra part d'aquest projecte amb visió integral, i amb impacte en diferents Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU, és la de la posada en valor i comercialització dels productes carnis i lactis procedents d'aquests ramats en carnisseries i restaurants de la zona. Encara que en molts casos ja existia un tàndem productor–establiment, s'ha creat un distintiu que permet als consumidors identificar aquests aliments.

Per a Iñaki Irisarri, “es tracta un projecte molt pedagògic que fa veure als consumidors els avantatges d'adquirir aliments produïts a pocs quilòmetres, promou la reducció d'emissions de CO₂, fomenta la biodiversitat i la preservació de paisatges naturals i d'activitats tradicionals com el pasturatge i posa en valor al sector primari com a agent proactiu en la gestió intel·ligent del territori”.

El suport de la Fundació Caixa d'Enginyers a aquesta iniciativa ha facilitat la seva consolidació en les comarques de Girona durant el 2020 amb la incorporació de nous ramaders i establiments, però també ha permès realitzar diagnòstics en altres zones de Catalunya per a poder replicar allà l'experiència. A més, ha ajudat al fet que, el 2021, la Fundació Pau Costa faci un pas més enllà en la cerca de noves eines amb ‘Paisatges de Foc’. Es tracta d'un projecte en el qual els ramats són substituïts per cultius d'oliveres, vinyes i ametllers amb el mateix objectiu de crear mosaics que frenin la propagació dels incendis.

Aplicacions anidades
Botón noticias fundación
Ves Superior