Publicador de continguts

Caixa d’Enginyers preveu una moderació en la inflació aquest 2023, amb índexs al voltant del 6%-8%

14.02.2023
Els experts de l'Entitat han presentat als seus socis i sòcies l'informe sobre perspectives econòmiques i financeres per al primer semestre de 2023.
Joan Cavallé, director general de Caixa d'Enginyers ha explicat: “malgrat l'alt nivell d'incertesa, el comportament dels mercats financers està tornant a una certa normalitat”.
L'informe assenyala que la desacceleració econòmica prevista per a 2023 serà manejable gràcies als fonaments d'algunes economies, que no tenen els desequilibris de la crisi de 2008.
Des del punt de vista inversor, la situació és complexa ja que diversos indicadors apunten a un 2023 marcat per una caiguda dels beneficis corporatius.

Caixa d'Enginyers, cooperativa de crèdit de serveis financers i asseguradors, ha presentat el seu informe per a socis i sòcies de la Cooperativa les perspectives econòmiques i financeres per al primer semestre de 2023, i ajudar així als seus socis a prendre les millors decisions financeres i d'inversió.

Joan Cavallé, director general de Caixa d'Enginyers, ha llançat un missatge positiu respecte a l'últim trimestre de 2022: “Des del setembre passat, malgrat que continuem experimentant nivells molt alts d'incertesa i volatilitat, el comportament dels mercats financers torna a una certa normalitat, per la qual cosa ha estat un últim trimestre bastant positiu”. Cavallé també ha assenyalat que, pesi a l'alt nivell d'inflació que ha portat als tipus d'interès a créixer quatre punts en només un any, tant estalviadors com inversors i entitats financeres han recuperat les eines de gestió financera “el que redunda en un impacte positiu per a l'economia global”, ha apuntat Cavallé.

Bas Fransen, director de Mercat de Capitals de Caixa d’Engiyers, ha explicat que 2022 ha estat un any molt dolent per a les inversions de renda fixa i de renda variable, precisament a causa de la inflació i la pujada de tipus d’interès. Encara així, Fransen ha estat relativament optimista amb les perspectives per a 2023: “Estem amb polítiques monetàries ultra-restrictives amb fortes pujades de tipus d’interès. Però pensem que, de cara a 2023, veurem una moderació en aquesta inflació. I és fácil dir-ho perquè ja anem veient-ho a poc a poc. A Espanya i, en general, a Europa i als EUA, estem veient una ràpida recuperació de la inflació, amb índexs que s’allunyen del 10% i ens situen al voltant del 6%-8%”, ha afirmat Fransen.

Per part seva, Xavier Fàbregas, director de Caixa Enginyers Gestió, destaca que la situació és complexa des del punt de vista de l'inversor. “El mercat ha caigut més que els beneficis corporatius. En aquest sentit, diversos indicadors apunten a un 2023 amb un lleu creixement dels beneficis per acció tant als EUA com a Europa, no obstant això les dades econòmiques en aquestes regions mostren una certa fortalesa especialment des del mercat laboral”. No obstant això, Fàbregas ha assenyalat que una recessió, sense ser el nostre escenari central, no és descartable i de produir-se els beneficis solen corregir-se entre un 10% i un 15%.

Fàbregas també ha volgut destacar que: “Malgrat l'escenari d'incertesa, les companyies tornen a incrementar la retribució a l'accionista ja sigui mitjançant dividend o recompra d'accions. Aquesta és sens dubte una bona notícia per a l'accionista”, afegeix el director de Caixa Enginyers Gestió.


Possibilitat de tendència a l’alça

Segons l'informe de 2023, el mercat europeu, mirat a través de l'Euro Stoxx, brinda un possible recorregut a l'alça d'al voltant d'un 4%, depenent del que ocorri respecte a la inflació. Fàbregas ha apuntat que: “si no es materialitzen els riscos de recessió, tenim per davant un important recorregut a l'alça, mentre que el recorregut a la baixa és més limitat”.

Respecte a Espanya, els indicadors de la bossa espanyola marquen una clara tendència a l'alça, tenint en compte que és una borsa molt condicionada pels sectors financer i serveis públics. “Estem en una situació on, més enllà del nivell amb el qual creiem que acabarà un determinat indicador, la qual cosa realment és crític en aquests moments és tenir una tolerància al risc ben identificada. Des del punt de vista estratègic, la opcionalitat en renda fixa és menor al de la renda variable, sent Europa o mercats emergents on trobem més valor en termes de múltiples”, ha afegit Fàbregas.


Recessió econòmica “gestionable”

Els experts de l'Entitat consideren que els bancs centrals seguiran amb polítiques restrictives durant bastant temps, la qual cosa mantindrà els tipus d'interès a uns nivells alts durant un període més prolongat respecte al que vaticinen ara els mercats financers. “A nivell de l'economia estem veient un panorama desfavorable; la qual cosa és comprensible ja que tenim, d'una banda, als consumidors sofrint amb el cost energètic, amb una menor renda disponible per la inflació i amb incertesa general; i a les empreses vivint una situació molt similar marcada per l'increment de costos i reducció de marges”, ha explicat Fransen.

No obstant això, els experts assenyalen que, davant les perspectives de menor creixement en 2023 respecte a 2022, la recessió pot ser “gestionable i lleu” gràcies a que els fonaments de moltes economies són molt forts i no tenen els desequilibris que sí que es van veure durant la crisi financera de 2008. “Hi ha diversos factors que ens fan ser optimistes: l'endeutament privat d'empreses i famílies és bastant raonable, els nivells de desocupació són relativament baixos en moltes economies el que ofereix seguretat per al consum, comptem amb un sector bancari molt fort quant a capital i liquiditat gairebé a nivell global, comptem amb suport fiscal com són els fons europeus Next Generation, i comptem amb la gran reobertura de l'economia xinesa post-Covid”, ha conclòs Fransen.

Aquí pots veure la conferència completa ‘Outlook 2023: Perspectives econòmiques i financeres’.

Aplicacions anidades
Ves Superior