Fundació Caixa d'Enginyers lluita contra la bretxa de gènere en l'Enginyeria a través de dos projectes dirigits a dones
La Fundació Caixa d'Enginyers, l'expressió de la vocació de responsabilitat social corporativa de Caixa d'Enginyers, treballa activament per donar suport a l'accés de dones a l'Enginyeria així com a altres professions STEAM (sigles en anglès de Ciència, Tecnologia , Enginyeria, Arquitectura i Matemàtiques).
Aquest suport al talent femení es duu a terme a través de dos projectes que afecten les dones en dues fases de la seva vida acadèmica: quan són nenes de primària i desconeixen el seu potencial i les diferents professions al seu abast; i quan es troben immerses en els seus estudis superiors o s'enfronten amb el repte d’endinsar-se al mercat laboral.
En aquest sentit cal destacar que, tot i ser majoria a les aules universitàries, només un 29% de l'alumnat d'Enginyeria són dones, el que significa que una gran part de la població es troba poc representada en un dels sectors amb major ocupabilitat que , a més, és clau per a la innovació i el desenvolupament de la societat.
Per a Iñaki Irisarri, coordinador de la Fundació Caixa d'Enginyers: "Impulsar el talent femení en l'Enginyeria és fonamental si volem acabar amb la bretxa de gènere en un dels sectors amb més projecció de futur. Per això impulsem aquests dos programes que, des d'escoles, instituts, universitats i centres de treball, promouen la diversitat de gènere en aquest àmbit, ja sigui fomentant les vocacions STEAM en edats primerenques o bé acompanyant joves estudiants i a professionals en l'inici de la seva carrera ".
En una primera fase la Fundació compta amb "Enginy-era". Un projecte que es focalitza en donar a conèixer les professions STEAM a nenes i nens de primària en col·legis de Madrid i de Catalunya. A través de tallers s'expliquen les sortides professionals per mostrar l'ampli ventall que requereix el mercat laboral i trencar amb els rols laborals prefixats. D'aquesta manera s'aconsegueix despertar vocacions perquè en un futur es decantin per preparar-se per professions d'aquest tipus.
"Enginy-era", comprèn la realització de 22 tallers a les escoles que impactaran en més de 700 alumnes i docents de primària. A més, es calcula un impacte indirecte a gairebé 2.500 persones entre familiars i amics. Aquests tallers, d'aproximadament una hora de durada, s'impartiran per dones i homes especialistes en cada àrea, garantint sempre la presència de la dona en un mínim del 50%.
Als sis anys les nenes comencen a sentir-se menys capaces que els seus companys i a no associar la "brillantor intel·lectual" amb el seu gènere. El projecte té com a objectiu trencar amb aquests estereotips o qualsevol altra discriminació a través de referents femenins del món científic, tecnològic, de l'enginyeria i les matemàtiques, que ajudin a normalitzar el seu paper en la societat i a aconseguir l'equitat en el món laboral, la igualtat d'oportunitats i que tothom sigui lliure de triar el seu futur professional.
Iñaki Irisarri ha comentat sobre aquest tema: "Promoure l'educació en Enginyeria i la consecució dels ODS es troben entre els objectius de la Fundació. Volem contribuir a la construcció del criteri lliure d'estereotips des de la infància. Per aquest motiu vam decidir dur a terme aquest projecte, que s'emmarca en la nostra línia d'actuació i compleix, alhora, amb diversos ODS, com el 4, ja que garanteix una educació inclusiva, o l'ODS 5, perquè busca la igualtat de gènere i donar poder a dones i a nenes".
En una segona fase de la vida de les estudiants, la Fundació col·labora amb el projecte de mentoring "Dona i Enginyeria" de la Reial Acadèmia d'Enginyeria, l'objectiu del qual és proporcionar eines i persones referents en la professió perquè les estudiants dels últims cursos d'Enginyeria i altres estudis STEAM i joves professionals puguin desenvolupar-se professionalment i reconèixer el seu propi potencial en professions STEAM.
Des que el projecte "Dona i Enginyeria" es va posar en marxa el 2016, més de 300 professionals amb càrrecs directius i d'alta responsabilitat han acompanyat en la seva inserció laboral, compartint les seves experiències i punts de vista, a més de 500 alumnes dels últims cursos d'Enginyeria i altres estudis STEAM. L'acompanyament a estudiants i el mentoring a professionals és gratuït per a elles gràcies a les beques, com les que atorga la Fundació Caixa d'Enginyers, per garantir la igualtat d'oportunitats.
Dins aquestes carreres, les dones segueixen triant especialitats com Ciències de la Salut o, si tenim en compte només les tècniques, la Bioenginyeria. És a dir, prefereixen aquelles branques de coneixement que contribueixen a millorar la vida de les persones. Per aquest motiu, transmetre la vessant humana i l'impacte social que pot tenir l'Enginyeria és essencial.
"Dona i Enginyeria" és la resposta a l'evident bretxa de gènere que existeix en el sector. Els estereotips de gènere, a més de la manca de referents femenins, són una de les principals causes de l'escassetat de vocacions tècniques entre les estudiants. L'enginyeria té la capacitat de transformar el món. Que les dones estiguin representades en aquest àmbit significa que també ho estaran les seves necessitats i formes de fer.
Notícies relacionades
- El Grup Caixa Enginyers es bolca en el suport als afectats per la DANA
- Caixa Enginyers reforça la seva presència a Madrid amb una nova seu central
- #CEApropa, l'oficina bancària mòbil de Caixa Enginyers, engega motors
- #CEApropa, l'oficina bancària mòbil de Caixa Enginyers, inicia el seu recorregut pels municipis catalans el 16 de setembre
- Caixa Enginyers Gestió renova la seva posició com a primera Entitat a obtenir la certificació ASG atorgada per MainStreet Partners