Publicador de continguts

Una sortida a l'atur de llarga durada

16.10.2019
Feina amb Cor és un servei d'ocupació creat per Càritas per a persones que fa més d'un any que estan a l’atur, el qual ha aconseguit arribar a un 70% d'inserció laboral. Un programa d'acompanyament diferent, més humà i personalitzat era necessari, i cada història n'és una prova.
Eudy, un dels participants de Feina amb Cor.

Perdre una feina pot abocar-nos a l'exclusió social. Tots coneixem, per experiència pròpia o per algú del nostre cercle, l'impacte que això té a la vida d'una persona a tots els nivells: econòmic, emocional i social. Les dades demostren, a més, que estar aturat més d'un any és un dels principals factors d'exclusió del mercat laboral -l'altre és l'edat-, i el seu efecte s'incrementa de forma exponencial com més temps passa.

En la persona això es viu com una espiral d'emocions que porten la degradació psicològica i social: primer, la incertesa i la por a perdre la llar o a no poder cobrir les necessitats bàsiques de la família, l'angoixa i l'estrès; després, la desesperació, l'enfonsament, la pèrdua d'interès i l'aïllament. Un estudi fet el 2013 a Finlàndia exposa que les persones desocupades durant dos anys o més van patir canvis significatius en l’ADN, mostrant una tendència a l'envelliment prematur. Una evidència clara del deteriorament que es pateix. Davant d'un fenomen particular, calia una resposta diferent.

Feina amb Cor: un servei d'ocupació diferent

A les oficines de Feina amb Cor hi ha una pissarra amb una xifra, el dia d'avui 4.280. Són les persones que s'hi han inserit a través del servei. Més de 4.000 històries de superació que demostren a les noves usuàries que és possible sortir-se’n i les impulsa a seguir el programa i a trobar la seva oportunitat laboral.

Feina amb Cor està a mig camí entre el servei ocupacional i l'atenció social. Acompanyen de forma intensiva i personalitzada aquestes persones per tal de millorar les seves opcions de trobar feina amb una metodologia d'assessorament i un entrenament "tècnic", però sempre des del tracte humà i amb una visió integral de la realitat d'una persona. Quan arribes a la seva seu, crida l'atenció trobar-hi una part d'oficina amb un aire tan tecnològic -a l'estil de les noves oficines de banca- i, alhora, una persona emprovant-se unes botes de treball, per exemple.

"És una de les coses que atenem aquí: proveir dels recursos necessaris perquè puguin afrontar una entrevista o accedir a una feina en igualtat de condicions", explica la Dessirée Garcia, responsable de Formació i Inserció Laboral de Càritas Barcelona. D'aquesta manera, en Fernando va aconseguir el joc de ganivets que necessitava per fer una prova d'ajudant de cuina, i la Núria va poder acceptar una feina a la qual havia de desplaçar-se en metro perquè li van proporcionar targetes de transport durant el primer mes, fins que va cobrar el seu primer sou. Per això, Feina amb Cor és un projecte d'igualtat d'oportunitats.

Pel que fa a la metodologia, la primera fase és "Activa't", en la qual s'avalua el punt de partida amb reunions personals i es fixen els objectius laborals i el pla de treball. En aquest espai tot té un sentit: els assessors seuen al costat dels usuaris amb cadires iguals i compartint la visió de la pantalla. "Aquí no vens a demanar" és el que es vol transmetre. És el moment de començar a trencar la situació emocional, de treballar l'autoestima, de recuperar-se. "Quan aixequen les espatlles i són capaços de mirar-te als ulls, saps que han multiplicat les seves possibilitats de trobar feina", ens diu la Dessirée.

Després s’inicia la part d'actualitzar-se adquirint nous recursos i habilitats amb diferents tallers i dinàmiques, com, per exemple, competències en l'ús d'internet i noves tecnologies o entrenament per a les entrevistes. Amb això, els usuaris estan llestos per realitzar el següent pas: la recerca intensiva i autònoma. A més, Feina amb Cor també actua com a intermediària amb diferents empreses. Els gestors i gestores treballen representant els seus interessos: quan una persona ha trobat feina en una d'aquestes empreses, fan un seguiment per assegurar que està en disposició de conservar-la.

Reinventar-se per adaptar-se al mercat laboral

L'Eudy és de Veneçuela i va arribar a Barcelona amb la seva dona i la seva filla petita. Ha desenvolupat tota la seva carrera professional en l'àmbit de la seguretat com a policia municipal i com a escorta privat. Quan va arribar a la ciutat, s’hi va trobar desorientat: "No sabia com funcionaven les coses aquí, el xoc cultural és molt fort. Buscava en alguns portals, però no hi havia resposta, estava molt angoixat". A través d'una pàgina de veneçolans a Barcelona, una persona li va parlar de Feina amb Cor, on l'havien ajudat a trobar feina.

Allà el van assessorar i el van ajudar a reenfocar la seva professió: tenint en compte que havia desenvolupat habilitats logístiques i de treball en equip, li van plantejar la possibilitat de treballar com a mosso de magatzem. Van preparar un nou currículum i va fer simulacions d'entrevistes. En poc temps. va començar a treballar a una empresa de logística, i mesos després li han comunicat que volen fer-li un contracte més estable que li permetrà iniciar el tràmit de reagrupació familiar per a les seves dues filles que segueixen a Veneçuela.

Parlant amb ell, veiem la personalització que defineix el servei: està agraït al servei i, sobretot, a la seva assessora. "El 90 % que hagi aconseguit aquesta feina és per la senyoreta Laia. Estic molt agraït per l'orientació i la qualitat humana", ens diu l’Eudy.

Ajudar a tenir feina és ajudar a ser independent i econòmicament autosuficient i contribuir al desenvolupament personal i a la integració en la societat. Per això, Feina amb Cor és una de les aliances de la Fundació Caixa d'Enginyers. Amb el suport de tots els socis, contribuïm al fet que moltes persones surtin d’un bloqueig vital i puguin seguir millorant les seves condicions de vida. És el primer pas per lluitar contra la pobresa i la precarietat.

Aplicacions anidades
Botón noticias fundación
Ves Superior