La Inversió Socialment Responsable (ISR), clau per a la consecució dels ODS en l’era post COVID-19
Amb motiu de la Setmana de la Inversió Socialment Responsable, el Grup Caixa d’Enginyers ha organitzat, juntament amb Spainsif, una taula rodona sobre inversió amb impacte positiu en els Objectius de Desenvolupament Sostenible, un punt de trobada en què els diferents experts en gestió d’inversions, sostenibilitat i governança corporativa han posat en valor la importància de la ISR (Inversió Socialment responsable) i el el seu paper en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. A més, tots els participants han manifestat que la inversió en productes financers amb criteris ASG (Ambiental, Social i de Governança Corporativa) no està renyida amb una rendibilitat major, sinó que, en molts casos, és al contrari.
La situació generada per la COVID-19 ha accelerat que empreses, governs i inversors posin el focus en les finances sostenibles i els criteris ASG. Precisament, Iñaki Irisarri, assessor en sostenibilitat del Grup Caixa d’Enginyers, ha destacat que els ODS, que són el marc de referència de sostenibilitat a nivell global, “s’erigeixen com a fonamentals en la nova realitat com a eina per a superar la greu crisi econòmica i social derivada”.
De fet, l’actual situació econòmica causada per la COVID-19 està posant en entredit l’actual paradigma empresarial, fins ara molt centrat en la consecució de beneficis, evidenciant que els objectius empresarials han d’aportar també valor als diferents stakeholders i grups d’interès. Cristina Llahí, Portfolio Manager a Caixa d’Enginyers Gestió, ha posat de manifest que la ISR no està renyida amb la rendibilitat: “Les empreses que apliquen criteris ASG i, per tant, amb una governança enfocada a la sostenibilitat i el compromís social, tenen menys costs de capital, de manera que poden invertir en nous projectes i tindran més rendibilitat i reconeixement a llarg termini. A més, el seu valor de mercat serà major.
Per la seva banda, Antoni Fernández, Director General de Caixa d’Enginyers Vida i Pensions, ha destacat que la importància de reforçar el sistema públic de pensions i garantir la seva sostenibilitat i suficiència davant el gran repte demogràfic de la generació del baby boom, que suposarà una gran entrada de jubilats al sistema a mig termini. I, per això, ha afirmat que també serà clau un major desenvolupament de la previsió complementària que, a més de ser un complement als sistemes de protecció social públics, és un factor per a canalitzar els recursos necessaris per a la transició cap a una economia sostenible. I, en matèria de plans de pensions, tot això passa per incrementar el patrimoni de plans gestionats mitjançant estratègies ISR i, en concret, amb impacte en alguns dels ODS.
En aquest punt, Fernández ha comentat que “els plans de pensions, tant els individuals, com els d’ocupació, contribueixen a la consecució dels ODS 1 i 8, ja que redueixen la pobresa i permeten un treball decent oferint la protecció social i benestar necessaris. A més, és necessari que impactin en altres ODS com, per exemple, el CI Climate Sustainability ISR, que genera un impacte positiu en la lluita contra el canvi climàtic, contribuint a l’ODS 13, Acció per al Clima”.
El Grup Caixa d’Enginyers treballa amb l’ambició de convertir-se en un referent en finances per a la sostenibilitat i de disposar un ampli catàleg basat en criteris ASG, és a dir, tenint en compte l’impacte ambiental de les empreses, la seva relació amb els treballadors, proveïdors i clients i com estan dirigides i gestionades. Antoni Fernández ha comentat al respecte: “Un exemple en són els nostres plans de pensions que, en l’actualitat, compten amb un 35% d’inversió en ISR i, amb la implantació del nostre nou pla estratègic, volem que aquest percentatge s’elevi al 50%, és a dir, incrementant la inversió en empreses amb un alt grau d’ASG, sobretot en la part ambiental”.
Actualment, Caixa d’Enginyers està adherida al Pacte Mundial de les Nacions Unides i la seva ferma aposta per la sostenibilitat es materialitza amb l’oferta pionera i innovadora de productes i serveis socialment responsables. Per exemple, el CdE ODS Impact, ISR, FI, el primer fons d’una gestora nacional en què els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la seva mesura determinen la política d’inversió del fons; o el Pla de Pensions CE Climate Sustainability, ISR, PP, premi al millor Pla de Pensions Mixt de Morningstar Spain Fund Awards 2020, entre d’altres. I, actualment, ocupa la tercera posició en el rànquing d’actius sota gestió ISR (Inversió Socialment Responsable).
Així mateix, a més d’esforçar-se per impulsar el retorn a la societat de la seva activitat, Caixa d’Enginyers treballa amb pas decidit en el canvi de paradigma social, utilitzant tecnologia i intel·ligència artificial per avançar cap a un nou model econòmic, en un context en què els riscos climàtics entren en l’escena financera.
La taula rodona ha estat moderada per Francisco Javier Garayoa, Director d’Spainsif, i ha comptat també amb la participació de Domingo Torres, Country Head per a Espanya i Portugal de Lazard Funds Managers; Alex Bardají, Director d’Alembeeks Group; i Juan Carlos Calderón, Director Executiu Head of EMEA ESG Consultants a MSCI Inc.
Notícies relacionades
- #CEApropa, l'oficina bancària mòbil de Caixa Enginyers, engega motors
- #CEApropa, l'oficina bancària mòbil de Caixa Enginyers, inicia el seu recorregut pels municipis catalans el 16 de setembre
- Caixa Enginyers Gestió renova la seva posició com a primera Entitat a obtenir la certificació ASG atorgada per MainStreet Partners
- La Fundació Caixa d’Enginyers crea el “Bosc Caixa d’Enginyers” amb 5.500 arbres, reforestant més de 150 hectàrees
- UniSCool, guardonada amb el Premi Emprenedoria de la Fundació Caixa d’Enginyers