Publicador de continguts

Els experts en inversió reclamen tenir mètriques comunes per analitzar les inversions socialment responsables

10.06.2021
Tenir eines adequades de reporting i establir canals de diàleg amb les empreses en les que s'inverteix ajuda als analistes a fomentar la inversió socialment responsable

El 58% del patrimoni gestionat en fons d'inversió per Caixa d'Enginyers és ISR

Coincidint amb la Setmana de la Inversió Socialment Responsable, el Grup Caixa d'Enginyers ha organitzat, juntament amb Spainsif, una taula rodona sobre l'agenda 2030 en inversió sostenible, punt de trobada on diversos experts en gestió d'inversions han posat en valor la importància del compliment de l'agenda 2030 pel que fa a inversió sostenible i el seu paper en la consecució dels ODS.

El progrés de les finances sostenibles ha evolucionat un mercat cada vegada més madur, gràcies a l'aparició de productes financers innovadors que ofereixen rendibilitat i impacten de manera positiva sobre algun o diversos dels ODS. No obstant, tots els experts reunits a la sessió han remarcat la necessitat de tenir eines de mesura comunes i que segueixin els mateixos criteris per a l'avaluació de les carteres amb l'objectiu que la Inversió Socialment Responsable (ISR) pugui fer un pas més en el seu desenvolupament. A més, aquestes mètriques han de ser capaces d'identificar l'impacte a llarg termini.

També han destacat la importància de saber identificar el greenwashing, així com la necessitat de tenir unes eines de reporting adequades que ajudin els analistes a prendre decisions. Establir línies de diàleg i confiança amb les empreses en les que s'inverteix és també una eina molt útil per conèixer millor la seva activitat de cara a la seva avaluació. A més, això pot facilitar que l'inversor tingui l'oportunitat d'influenciar en aquestes empreses amb l'objectiu que s'ajustin més a criteris ASG.

Els experts reunits en aquesta taula rodona han assenyalat el fet que, en pocs anys, la inversió socialment responsable ha tingut un desenvolupament molt important i demostrat la seva rendibilitat. La manera d'invertir ha anat evolucionant, i s'ha passat d'aplicar criteris d'exclusió en la inversió (no s'inverteix determinats sectors o empreses que no compleixen amb els objectius dels inversors, com el sector armamentistic o el del tabac) a focalitzar-se en la inversió d'impacte, és a dir, centrant-se directament en sectors i empreses que generen un efecte positiu en la consecució dels ODS i tenint en compte, no només els criteris financers, sinó els extra financers.

En aquest sentit, Cristina Llahí, Portfolio Manager a Caixa Enginyers Gestió ha destacat el fons CdE ODS Impact ISR, FI com a exemple de producte basat en inversió d'impacte, ja que influeix en el compliment de tots els ODS, especialment en el 4 (educació de qualitat), el 6 (aigua neta i sanejament) i el 9 (indústria, innovació i infraestructura), i dóna prioritat a les empreses el negoci de les quals estigui contribuint al compliment d'aquests Objectius.

Per part seva, Iñaki Irisarri, responsable de desenvolupament sostenible del Grup Caixa d'Enginyers ha introduït la sessió indicant que: “els experts en inversió poden aportar el seu gra de sorra a la consecució dels ODS i l'agenda 2030 mitjançant el foment de la inversió socialment responsable”. En aquest sentit, Caixa Enginyers Gestió n’és un referent i pionera en finances sostenibles i Inversió Socialment Responsable, tenint el 58% del patrimoni que gestiona en fons d'inversió és ISR. La Caixa Enginyers Gestió es troba entre les 10 gestores nacionals amb major patrimoni d'actius sota gestió ISR (510 MM€, dades d'abril de 2021).

Programa ISR 2021

Aplicacions anidades
Ves Superior