Publicador de continguts

La Fundació Caixa Enginyers reforça el compromís amb la sostenibilitat a través d'un innovador projecte en col·laboració amb la UPC

18.07.2024
Fa més de 12 anys, la vocació de responsabilitat social corporativa del Grup Caixa Enginyers treballa intensament en la protecció i conservació del medi ambient i la sostenibilitat

La Fundació ha donat suport a l'equip Providence+, de la UPC, finalista de la competició Internacional XPRIZE Rainforest, per monitoritzar mitjançant un sistema automatitzat la biodiversitat d'una àrea protegida de l'Amazònia

La Fundació Caixa Enginyers, expressió de la vocació de Responsabilitat Social Corporativa del Grup Caixa Enginyers, ha arribat a un acord amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per impulsar un projecte d'estudi de la biodiversitat de les selves tropicals mitjançant tecnologies innovadores com la bioacústica i l'ADN ambiental.

Aquesta iniciativa subratlla la prioritat de la Fundació Caixa Enginyers per la protecció del medi ambient i la sostenibilitat. Emmarcat en el compromís amb l'aliança amb universitats i organitzacions del tercer sector, aquest projecte busca seguir sensibilitzant sobre la importància de cuidar el planeta i trobar solucions per mitigar els efectes del canvi climàtic.

La Fundació Caixa Enginyers donarà suport a l'equip Providence+ a la Competició Internacional XPRIZE Rainforest, un desafiament que anima els científics a estudiar de manera exhaustiva la biodiversitat de les selves tropicals i utilitzar els coneixements extrets per preservar els ecosistemes de totes les selves tropicals del món.

Iñaki Irisarri, responsable de la Fundació Caixa Enginyers, explica que: “és tot un honor per a nosaltres seguir aportant el nostre granet de sorra a la cura del medi ambient i del planeta. Estem molt orgullosos que l'Equip Providence+ sigui un dels 6 equips finalistes, dels 300 que van iniciar la competició”.


Així és el projecte Providence+, un enfocament únic per a la conservació de les selves tropicals

L'equip Providence+ està format per enginyers, biòlegs, ecòlegs i antropòlegs del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques de la Universitat Politècnica de Catalunya – Barcelona Tech (UPC-Espanya), l'Institut de Desenvolupament Sostenible Mamirauà (Brasil) i la Universitat Pompeu Fabra. La solució que proposen es basa en una caixa sensorial que s'ha desplegat en diferents entorns per capturar dades de biodiversitat, incloent-hi tota la Reserva Mamirauà, a l'Amazònia Central (Brasil). Es tracta de la primera àrea protegida a l'Amazònia a ser completament monitoritzada per un sistema automatitzat d'aquest tipus.

Michel André, catedràtic de la UPC i director del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques, ha comentat: "Ser finalista a la Competició Rainforest de XPrize és una oportunitat per a Providence+ d'entendre els desafiaments que enfronten les selves tropicals i proposar solucions per preservar aquests ecosistemes. Competir per assolir aquests objectius requereix unir forces amb la comunitat científica, les parts interessades i els governs per oferir una resposta comercial preparada que convisqui amb la Natura i contribueixi al futur de la humanitat”.

En el projecte participen, a més de la UPC, l'Institut de Desenvolvimento Sustentável Mamirauá (IDSM) a Brazil, la Universitat Pompeu Fabra i en col·laboració de Lobelia Earth. La competició dels 6 equips començarà el proper 17 de juliol i el jurat determinarà l'equip guanyador la tardor de 2024.


Fundació Caixa Enginyers, més de 12 anys compromesa amb la sostenibilitat i el medi ambient

Aquesta col·laboració s'emmarca en la missió de la Fundació Caixa Enginyers: aportar valor sostenible a les comunitats professionals i contribuir al desenvolupament social, econòmic i cultural dels socis i de la societat mitjançant l'establiment de relacions basades en l'ètica, el compromís i la confiança. Així, en aquests més de 12 anys, la Fundació Caixa Enginyers a través de nombroses aliances, ha contribuït també a preservar els boscos a diverses zones d'Espanya, a garantir l'ús d'aigua a països subdesenvolupats, a reduir el risc d'incendis forestals, o a donar suport a solucions tecnològiques per reduir l'empremta de carboni o l'efecte hivernacle, entre d'altres.

Aplicacions anidades
Botón noticias fundación
Ves Superior